Beyza Ertem
beyza.ertem@gmail.com
Çolpan Kitap'tan iki yeni çalışma, edebiyat ve tarih dünyasına iki nitelikli katkı...
Varlık’tan Garip’e - Türk Rönesansı’nın Şiiri (1933-1941)
Sibel Yılmaz
Çolpan Kitap
292 syf.
36 TL
Varlık’tan Garip’e Türk Rönesansı’nın Şiiri (1933-1941), modern Türk şiirinin en hareketli dönemlerinden biri olan 1930’lu yıllarda belirmiş şiir anlayışlarıyla süreli yayınlardaki şiir verimini dönemin koşulları içinde değerlendiren bir çalışma. Cumhuriyet rejiminin kültür ve sanat politikalarına ağırlık verdiği bu yıllarda Varlık, Servet-i Fünûn, Yücel, Kültür Haftası, Ağaç, Ses, Yeni Edebiyat Gazetesi, İnsan, Kopuz, Orhun, Oluş, Gündüz, Çığır, Marmara, Yedigün ve Aramak gibi birçok süreli yayın varlığını sürdürür. Farklı sanat görüşlerini benimseyen şair ve yazarların bir araya geldiği bu dergiler sayesinde edebiyatımızda büyük bir şiir birikimi oluşmuştur. Bu birikimi kapsamlı bir kaynak taramasına dayanarak ortaya koyma amacı taşıyan bu kitapta, farklı şiir anlayışlarına eşit mesafede durmaya özen gösterilerek dönemin poetik çerçevesi belirlenmiştir.
Sibel Yılmaz, Varlık’tan Garip’e Türk Rönesansı’nın Şiiri (1933-1941) adlı çalışmasında, Varlık dergisinden Garip hareketine uzanan çizgideki Türk şiirinin gelişimini tematik yaklaşımlar, şairler ve Garip Şiiri etrafında inceliyor. Bilinen şairler ve şiirlerin yanı sıra edebiyat tarihinin unutmaya terk ettiği popüler şairleri ve dönemin şiir ortamını geniş bir perspektifle ele alıyor. Sunduğu verilerle de dikkati çeken kitap, şiir okurları ve edebiyat araştırmacıları için kaynak değerinde bir çalışma.
*
İstiklâl Madalyalı Muhalif Bir Gazeteci Velid Ebüzziya
Neslihan Kılıç
Çolpan Kitap
404 syf.
39 TL
Türk basınına önemli katkılar sağlayan ve basın tarihimizin önemli simalarından olan Velid Ebüzziya, Millî Mücadele’ye yazılarıyla ve M. M. Grubu üyeliğiyle aktif bir biçimde katılmıştır. Millî Mücade sürecindeki önemli hizmetleri gözetilerek İstiklâl Madalyası’yla taltif edilen Velid Ebüzziya, hem Millî Mücade yıllarında hem de Cumhuriyet’in ilan edilme süreci ve sonrasında objektif, cesur, sorumlu ve etkin bir gazeteci olarak basın tarihimizin seçkin adları arasında yer almıştır. Cumhuriyet’in ilanı sonrasında kurucu kadronun bazı icraatını eleştirmesi ve gazetesi Tevhid-i Efkâr’da sergilediği duruş, onun muhalif bir gazeteci olarak tanımlanmasına yol açmıştır.
Velid Ebüzziya, hem cumhuriyetçi hem de muhaliftir. Bu seçkin gazeteci hakkında bugüne kadar bağımsız bir çalışma yapılmamıştır. İstiklâl Madalyalı Muhalif Bir Gazeteci Velid Ebüzziya, bu boşluğu dolduracak bir çalışma. Neslihan Kılıç, 1920’lerin süreli yayınlarını merkeze alarak hazırladığı çalışmada, Velid Ebüzziya’nın hayatı, eserleri ve çıkardığı gazeteler hakkında bilgi verdiği gibi, dönemindeki olaylar çerçevesinde onun görüş, düşünce ve tutumundan yola çıkarak basın tarihimizin bir kesitini de sunuyor. Bu kesit, Millî Mücadele sürecindeki ve Cumhuriyet’in ilk on yılındaki gelişmelerle çevrelendiği için çalışmada bunlar da ayrıntılı olarak değerlendiriliyor. Mudanya Mütarekesi, saltanatın kaldırılması, Lozan Antlaşması, İzmit Basın Toplantısı, başkent tartışmaları ve Ankara’nın başkent olması, Cumhuriyet’in ilanı, İstanbul İstiklâl Mahkemeleri, İzmir Basın Görüşmesi, Hilafetin kaldırılması, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, Şeyh Said İsyanı, Şark İstiklâl Mahkemesi, İzmir Suikastı ve Ankara İstiklâl Mahkemesi, Velid Ebüzziya’nın gazeteci ve entelektüel kimliğini belirleyen tarihsel göstergeler olarak inceleniyor. İstiklâl Madalyalı Muhalif Bir Gazeteci Velid Ebüzziya adlı çalışma, Velid Ebüzziya özelinde, Türk siyaset ve kültür tarihinden hayli önemli bir kesitin panoramasını sunuyor.
Comments