top of page

Kurda, Kuşa, Aşa Tohum Niyetine Kitap


Nagihan KAHRAMAN



Paraşüt Kitap tarafından geçtiğimiz aylarda yeni bir çocuk kitabı okuyuculara sunuldu. Leyla Aslan Ünlübay'ın yazdığı, Mısra Karahan'ın resimlediği Victor'un Balkabakları, gerçek bir olay üzerinden kaleme alınmış. Victor Ananias'ın başından geçen ve yol arkadaşı Güneşin Aydemir'in birebir tanıklık ederek aktardığı bir olaydan esinlenildiği kitabın en başında belirtilmiş.


Victor Ananias, ekolojik yaşam anlayışının öncülerinden biri ve aynı zamanda Buğday Hareketi ile Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneğinin kurucusu. Zürih'te doğmuş fakat çocukluğu Bodrum'da geçmiş. Ekolojik yaşama dair her türlü yaratıcı fikri yaşama geçirme çabasını ise 2011 yılında vefat edene kadar devam ettirmiştir. Bu fikirleri etrafında yazdığı makaleleri, doğa dostu yaşam anlayışı ve çizimleri ile fotoğraflarının yer aldığı Yaşam Dönüşümdür kitabı da adeta bu anlayışın mottosu haline gelmiştir.


Kitabın yazarı Leyla Aslan Ünlübay ise Buğday Derneği'nin %100 Ekolojik Pazarlar Proje Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Başkanı. Kendisi Buğday'la bağını şöyle açıklıyor: "1999 yılında Victor’la ve Buğday’la tanıştığımda henüz 17 yaşında, üniversiteye hazırlanan bir çocuktum. 1 yıl Buğday’da çalıştıktan sonra üniversiteyi kazanarak Edirne’ye gittim. Okulu bitirip yıllar sonra Buğday’ı tekrar ziyarete geldiğimde ise Buğday’ın bana, benim Buğday’a ihtiyacımız vardı.Tekrar kaldığım yerden devam ettim, araya hiç zaman girmemiş gibi… Buğday’da yaklaşık 3 yıl muhasebe sorumlusu olarak çalıştıktan sonra, 8 yıldır Şişli %100 Ekolojik Pazar Projesi’nin Koordinatörü olarak, Buğday’daki yoluma devam ediyorum. Victor’un ellerinde şekillendim, hayatımın rengini Buğday değiştirdi." Yıllardır Açık Radyo'da "Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam" programını yapan Ünlübay, hemen her bölümde Ananias'ın izinden giderek doğanın sesine kulak veriyor. Bu kitap da aynı anlayışın farklı türde bir ürünü olarak küçük yaş grubundaki okuyuculara rehber niteliğinde.


Victor, köyünde doğal bir yaşam sürmekte olan küçük bir çocuktur. Her gün Esime Nine’nin kapısını çalar, neye ihtiyacı varsa yardım eder. Süt sağar, çapa yapar bazen de sebzeleri sular. "Bugün ne yapacağız?" diye sorduğu bir gün, Esime Nine ona balkabağı tohumu verir ve bunların iki koca balkabağı olacağını söyler. Tohumları eken Victor sabah, öğlen, akşam ve devam eden bütün günlerde heyecanla balkabaklarının olmasını bekler fakat bir türlü olmazlar. Bu duruma çok üzülen Victor'a Esime Nine zamanının henüz gelmediğini, balkabaklarının mevsiminin sonbahar olduğunu söyler. Böylece Victor beklemeye başlar ve aylar sonra, gerçekten de iki balkabağı çıktığını görünce doğanın kendi dengesinin olduğunu, tohumun bile zamanı geldiğinde toprağa karışıp filizlendiğini anlar. Yeni mahsüllerin içindeki çekirdekleri de çıkartır ve ekmeleri için köydeki tüm insanlara dağıtır. Tekrar sonbahar geldiğinde bütün köy turuncuya boyanır. Bu, büyülü bir şey gibi ama tamamen gerçektir. Ayrıca, Esime nine tohumları toprağa atarken Victor'a hep şunu tekrarlatır: "Kurda, kuşa, aşa..." Anlamaz önce ve sorar:"Neden?" "Çünkü Victor, bu tohumlarda kurdun da payı var, kuşun da. Onlar payını alınca kalanı bizim aşımız olacak." der Esime Nine.


Değinilmesi gereken başka bir nokta da Mısra Karahan'ın çizimleri. Tamamında pastel renklerin tercih edildiği resimlerde Victor, Esime Nine, hayvanlar ve genel olarak tüm doğanın oldukça gerçekçi şekilde çizildiği görülüyor. Seçilen renk tonları ile yavaş ve sakin hayat adeta bütünleşmiş halde. Öte yandan, Victor'un ve Esime ninenin kıyafetlerine bakınca çizimler ile anlatılan öykü ve coğrafya arasında büyük bir uyum olduğu da anında fark edilecektir. Yazdığı öykü ile sonrasında karşılaştığı bu çizimlerin uyumundan duyduğu mutluluğu Leyla Aslan Ünlübay da Buğday Derneği'nin yeni podcast serisi olan Kurda, Kuşa, Aşa'nın "Victor'un Balkabakları" bölümünde Lalehan Uysal'a anlatmıştır.

Otuz iki sayfanın içine sabrın, paylaşmanın, bir şeyi birlikte çoğaltmanın önemi az sözle fakat çok güçlü şekilde sığdırılmış. Bu sebeple, sadece çocukların değil yetişkinlerin de severek okuyacağı bir kitap bu. Hatta çocuklardan önce yetişkinlerin... Elimizde çıkarsızca paylaşmanın, çoğaltmanın, beklemeyi bilmenin kitabı var. Sahi, yazarın da sorduğu gibi tohumlarını nereye atsak?



Victorun Balkabakları

Leyla Aslan Ünlübay

32 sayfa

25 TL

bottom of page